Announcement The Croatian government is in the process of updating kuna to Euro. We will update our site as they do.

Expat in Croatia slavi mjesec žena 2023.

Slavimo žene koje čine razlike u Hrvatskoj

Povodom 8. ožujka – Međunarodnog dana žena, Expat in Croatia će odati počast nevjerojatnim ženama diljem Hrvatske. Budući da našu tvrtku vodi žena te su žene većinski zaposlenici, prirodno nam je da podržavamo i slavimo žene kad god imamo priliku. U 2022. godini, cijeli ožujak posvetili smo poduzetnicama.

Ovdje možete pogledati pobjednice naše prošlogodišnje kampanje i njihove intervjue.

U 2023., naša kampanja za Mjesec žena sastoji se od dva dijela. Prvi dio je sadržajan – dijelit ćemo objave s fokusom na ženska prava, njihovu povijest i trenutno stanje u Hrvatskoj. U drugom dijelu, istaknut ćemo izvanredne žene koje utječu na Hrvatsku kroz poduzetništvo i liderstvo. Ovogodišnje nominacije usmjerene su na tvrtke u vlasništvu žena najmanje 50% koje su registrirane u Hrvatskoj, te žene koje nemaju tvrtku, ali su na vodećim pozicijama te tako čine razliku u poslovnom svijetu i društvu.

Cilj nam je istaknuti na koji način su tvrtke vođene od strane žena uspjele te prevladale izazove u Hrvatskoj. Zanima nas kako se nose s trenutnim globalnim trendovima i prilagođavaju konkurentskom poslovnom svijetu primjenjujući inovacije, baveći se društvenim problemima i stvarajući inkluzivnije prilike. Pozivamo vas da nominirate nevjerojatne žene koje sve nas inspiriraju da idemo dalje. Nominacije su otvorene od 1. do 31. prosinca 2022.

Nominacije su zatvorene.

Nominacijske kategorije za 2023

Moguće je nominirati Hrvatice i strankinje s prijavljenim prebivalištem u Hrvatskoj, uključujući žene koje su nominirane ili pobijedile u našoj kampanji u 2022. godini (izuzev 4 pobjednice čije smo intervjue objavile na našoj stranici).

 1. Poduzetnice – tvrtke koje su najmanje 50% u ženskom vlasništvu i registrirane u Hrvatskoj
  • Društveno poduzetništvo – Socijalno (altruističko) poduzeće implicira poslovanje koje pridonosi zajednici i ostvarivanju pozitivnih promjena. Kombinira gospodarstvo i društvenu problematiku kako bi poboljšalo društvo i svijet.
  • Održivost – Održiva poduzeća (“zeleni kapitalizam”) imaju minimalan negativan učinak ili pak pozitivan učinak na okoliš, zajednicu, društvo i/ili gospodarstvo.
  • Inovativnost – Inovativne tvrtke koriste inovacije u svojim proizvodima, uslugama, poslovnim modelima ili strategijama, odnosno nove i korisne proizvode ili usluge, te omogućuju prilagodljivost i potiču rast.
 2. Žene u vodstvu – Žene na rukovodećim pozicijama koje postižu izvanredne rezultate, ne samo u poslovnom razvoju poduzeća za koje rade, već i profesionalnim i osobnim rastom zaposlenika i zajednice. Ovaj poziv otvoren je za sve žene, te one ne moraju biti vlasnice poduzeća.

Kako se odabiru pobjednici

Naše neovisno povjerenstvo će odabrati pobjednike. Oni će pregledati sve nominacije u svakoj pojedinoj kategoriji navedenoj u prethodnoj sekciji. Svaka nominacija bit će bodovana u raznim područjima. Pobijedit će nominacije s najviše bodova u svakoj kategoriji. Svaka dobitnica ostvaruje:

 • Intervju na expatincroatia.com koji mjesečno posjeti više od 100.000 ljudi
 • Promociju u našem newsletteru koji izlazi svakog utorka te ima više od 7.000 pratitelja
 • Promociju na našim društvenim mrežama (Facebook, Instagram, LinkedIn i Twitter)

Naš renomirani panel sudaca

Iva Silla (Pobjednica Mjeseca žena 2022.)

Iva Silla je kreatorica niza alternativnih tura, gamificiranih iskustava i interpretativnih aktivnosti za turiste. Njezin glavni projekt je Secret Zagreb, brend tematskih pješačkih tura po rodnom gradu. Također vodi nagrađivani podcast Croatia Underrated. Njezina tvrtka Kazivačica postoji već 10 godina. Aktivna je edukatorica i savjetnica u području kreativnog turizma i interpretacije baštine. Iva je jedna od naših pobjednica Mjeseca žena 2022. Njezin intervju možete pročitati ovdje.

LinkedIn profil pogledajte ovdje.

Mirela Petrovic (Udruga femina)

Mirela Petrovic je rođena i odrasla u Beču, Austriji. Studirala je marketing i prodaju na WU (Vienna University of Economics) i već 15 godina radi kao međunarodni marketing i brand manager. Strast prema moru i njezini hrvatski korijeni su je naposljetku prevladali te se Mirela vratila u Split, gdje je postala članica uprave nevladine udruge Femina (Split). Cilj Udruge Femina je kreirati i podržati društvene inicijative koje u isto vrijeme koriste poduzetničkom sektoru i pružaju mogućnosti za transnacionalnu suradnju, umrežavanje, razmjenu znanja i dobrih praksi među poduzetnicama.

LinkedIn profil pogledajte ovdje.

Michael Freer (Social Enterprise Warrior)

Michael Freer društveni je poduzetnik iz Kaštel Starog. Ponosan što Hrvatsku naziva svojim domom, on vodi ensoco i surađuje s lokalnim tvrtkama i neprofitnim organizacijama kako bi poboljšao njihov društveni utjecaj dok istovremeno razvija nove izvore prihoda. Također je suosnivač techforgood startupa DonatQR i neprofitne organizacije Jedna Mladost.

LinkedIn profil pogledajte ovdje.


Subscribe to the Expat in Croatia Newsletter and get our FREE Croatia Starter Kit.
I'm already subscribed.